31 stycznia 2018 roku
W jedzeniu siła, a zdrowe i wartościowe posiłki pozwalają nam skoncentrować się na wykonywanych zadaniach. Na pierwszych zajęciach po feriach udało nam się świetnie połączyć zajęcia kulinarne i „Krainę zmysłów”. Wykonaliśmy mini bombę energetyczną – „Kulki mocy”.
Do przygotowania zdrowej przekąski wykorzystaliśmy orzechy włoskie, laskowe i pestki słonecznika, rodzynki i żurawinę. Każdy z uczestników zajęć samodzielnie formował kulki i obtaczał w maku, naturalnym kakao lub wiórkach kokosowych. Z uwagi na duże zainteresowanie poniżej zamieszczamy przepis na nasze dzieło.
„Kulki mocy”:
* 200g orzechów – dowolnej mieszanki
* 50g pestek słonecznika – oczywiście mogą być inne ulubione dla małego kuchcika
* 200g rodzynek z żurawiną – był to nasz zamiennik, w oryginalnych przepisach dodawane są daktyle
* 1 łyżka nasion szałwii hiszpańskiej – chia
* Kakao, wiórki kokosowe, mak
Wykonanie:
Orzechy i pestki słonecznika mielimy przy pomocy blendera na jednolitą masę, dodajemy namoczone rodzynki i żurawinę i wspólnie rozdrabniamy. Masa powinna być kleista i łatwo się formować. Przygotowane kule mogą być przechowywane w lodówce do 7 dni.
Smacznego 😊
Przygotowali: Anna Rutkowska i Bartosz Ożarek