“KULKI MOCY”

31 stycznia 2018 roku

W jedzeniu siła, a zdrowe i wartościowe posiłki pozwalają nam skoncentrować się na wykonywanych zadaniach. Na pierwszych zajęciach po feriach udało nam się świetnie połączyć zajęcia kulinarne i „Krainę zmysłów”. Wykonaliśmy mini bombę energetyczną – „Kulki mocy”.

Do przygotowania zdrowej przekąski wykorzystaliśmy orzechy włoskie, laskowe i pestki słonecznika, rodzynki i żurawinę. Każdy z uczestników zajęć samodzielnie formował kulki i obtaczał w maku, naturalnym kakao lub wiórkach kokosowych. Z uwagi na duże zainteresowanie poniżej zamieszczamy przepis na nasze dzieło.

„Kulki mocy”:

* 200g orzechów – dowolnej mieszanki

* 50g pestek słonecznika – oczywiście mogą być inne ulubione dla małego kuchcika

* 200g rodzynek z żurawiną – był to nasz zamiennik, w oryginalnych przepisach dodawane są daktyle

* 1 łyżka nasion szałwii hiszpańskiej – chia

* Kakao, wiórki kokosowe, mak

Wykonanie:

Orzechy i pestki słonecznika mielimy przy pomocy blendera na jednolitą masę, dodajemy namoczone rodzynki i żurawinę i wspólnie rozdrabniamy. Masa powinna być kleista i łatwo się formować. Przygotowane kule mogą być przechowywane w lodówce do 7 dni.

Smacznego 😊

Przygotowali: Anna Rutkowska i Bartosz Ożarek