28 lutego 2020 roku
Na wstępie oglądaliśmy film mówiący jak wykorzystać zmysły w kuchni. Uczniowie poznali zmysły ludzkie. Podczas testu smaków przekonali się, że węch, smak i dotyk są od siebie zależne. Mieli okazję porównać smaki i konsystencję różnych produktów. Zadanie było utrudnione, ponieważ nie mogli używać zmysłu wzroku. Pomimo to Uczniowie bezbłędnie rozpoznali wszystkie smaki.
31 stycznia 2020 roku
Czy gofry są zdrowe? Czy mogą takie być? Uczniowie samodzielnie zrobili gofry używając mąki z pełnego ziarna. Zamiast białego cukru użyli syropu daktylowego. Po tak intensywnych zajęciach, każdy mógł ze smakiem skosztować pysznych gofrów.
17 stycznia 2020 roku
Owoce nie zawsze są nudne. Udowodniliśmy to robiąc naszą autorską sałatkę owocową. Każde Dziecko miało w niej swój udział w postaci własnoręcznie pokrojonego owoca. Uczniowie mogli wybrać jeden dodatkowy składnik spośród wcześniej poznanych. Jednogłośnie Dzieci zdecydowały o dodaniu do sałatki sezamu.
22 listopada 2019 roku
Na zajęciach dzieci dowiedziały się, jakie składniki odżywcze potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Chętnie rozpoczęły przygodę z gotowaniem. Brały czynny udział w przygotowaniu koktajlu bogatego w magnez (kiwi), potas (banan), biotynę(banan, gruszka) i witaminę C (pomarańcza). Próbowały również ziaren siemienia lnianego. Uczniowie wzbogacili koktajl o siemię lniane, które jest bogate w magnez, błonnik i kwasy omega-3.
Szanowni Rodzice, Przyjaciele i Nauczyciele „Aleksandra”!
Uczniowie naszej szkoły biorą udział w konkursie zorganizowanym w ramach programu Dobrze Jemy Ze Szkołą Na Widelcu. W związku z tym gorąco zachęcamy do głosowania na nasz film, w którym Natalia i Uczniowie Aleksandra pokazują nasz zdrowy dzień, a także odpowiadają na ważne pytania.
W szkole spędzamy dużo czasu, dlatego główne posiłki (śniadanie, II śniadanie, obiad i podwieczorek) jemy wspólnie o stałych porach. Wiemy, co jest dobre dla naszego organizmu, dlatego pamiętamy o:
Copyright © Niepubliczna Szkoła Podstawowa ALEKSANDER w Siedlcach