DOBRZE JEMY ZE SZKOŁĄ NA WIDELCU

Programy i Projekty

„Edukacja kulinarna ma ogromną moc, wierzę, że nasz program „Dobrze jemy ze Szkołą na Widelcu” pomoże nauczycielom w prowadzeniu mądrych, ciekawych i inspirujących zajęć. Moim marzeniem jest to, aby w każdej szkole był czas na prowadzenie lekcji o tym, jak dobrze jeść.”  – Grzegorz Łapanowski, prezes i założyciel Fundacji Szkoła na Widelcu

Program „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu” jest ogólnopolskim programem edukacyjnym skierowanym do Uczniów klas 1-3 szkół podstawowych. Ma charakter projektu długofalowego, którego trzecia edycja będzie trwała od września 2019 do czerwca 2020. Celem organizatora, czyli Fundacji Szkoła na Widelcu, jest przede wszystkim edukacja w zakresie prawidłowego i świadomego żywienia oraz zachęcenie najmłodszych do gotowania. Program został przygotowany we współpracy z dietetykami, pedagogami i objęty patronatem Ministerstwa Zdrowia, Ministerstwa Edukacji Narodowej, Instytutu Żywności i Żywienia, Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków oraz Rzecznika Praw Dziecka.

W ramach programu „„Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu” otrzymaliśmy bezpłatne materiały edukacyjne w postaci:

  • Scenariuszy zajęć,
  • Płyt DVD,
  • Plakatów edukacyjnych i konkursowych
  • Ulotek dla dzieci i dla rodziców.

Do dyspozycji otrzymaliśmy platformę edukacyjną www.dobrzejemy.szkolanawidelcu.pl.

Zajęcia odbywają się raz na dwa tygodnie.

Nauczyciel prowadzący: Ewelina Nowak

Zmysły

28 lutego 2020 roku

Na wstępie oglądaliśmy film mówiący jak wykorzystać zmysły w kuchni. Uczniowie poznali zmysły ludzkie. Podczas testu smaków przekonali się, że węch, smak i dotyk są od siebie zależne. Mieli okazję porównać smaki i konsystencję różnych produktów. Zadanie było utrudnione, ponieważ nie mogli używać zmysłu wzroku. Pomimo to Uczniowie bezbłędnie rozpoznali wszystkie smaki.

Czy gofry są zdrowe?

31 stycznia 2020 roku

Czy gofry są zdrowe? Czy mogą takie być? Uczniowie samodzielnie zrobili gofry używając mąki z pełnego ziarna. Zamiast białego cukru użyli syropu daktylowego. Po tak intensywnych zajęciach, każdy mógł ze smakiem skosztować pysznych gofrów.

Owocowa sałatka

17 stycznia 2020 roku

Owoce nie zawsze są nudne. Udowodniliśmy to robiąc naszą autorską sałatkę owocową. Każde Dziecko miało w niej swój udział w postaci własnoręcznie pokrojonego owoca. Uczniowie mogli wybrać jeden dodatkowy składnik spośród wcześniej poznanych. Jednogłośnie Dzieci zdecydowały o dodaniu do sałatki sezamu.

Kulki mocy

20 grudnia 2019 roku

Jak odżywiać swój mózg?

22 listopada 2019 roku

Na zajęciach dzieci dowiedziały się, jakie składniki odżywcze potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Chętnie rozpoczęły przygodę z gotowaniem. Brały czynny udział w przygotowaniu koktajlu bogatego w magnez (kiwi), potas (banan), biotynę(banan, gruszka) i witaminę C (pomarańcza). Próbowały również ziaren siemienia lnianego. Uczniowie wzbogacili koktajl o siemię lniane, które jest bogate w magnez, błonnik i kwasy omega-3.

Konkurs

Szanowni Rodzice, Przyjaciele i Nauczyciele „Aleksandra”!

Uczniowie naszej szkoły biorą udział w konkursie zorganizowanym w ramach programu Dobrze Jemy Ze Szkołą Na Widelcu. W związku z tym gorąco zachęcamy do głosowania na nasz film, w którym Natalia i Uczniowie Aleksandra pokazują nasz zdrowy dzień, a także odpowiadają na ważne pytania.

W szkole spędzamy dużo czasu, dlatego główne posiłki (śniadanie, II śniadanie, obiad i podwieczorek) jemy wspólnie o stałych porach. Wiemy, co jest dobre dla naszego organizmu, dlatego pamiętamy o: czytaj dalej ...

Copyright © Niepubliczna Szkoła Podstawowa ALEKSANDER w Siedlcach

Niepubliczna Szkoła Podstawowa ALEKSANDER
ul. Brzeska 65, 08-110 Siedlce
TOP