Prawidłowe żywienie dzieci i młodzieży jest czynnikiem warunkującym ich optymalny rozwój, zarówno fizyczny, umysłowy, jak i społeczny.
Szczególny nacisk należy kłaść na żywienie najmłodszych ze względu na bardzo intensywne procesy wzrastania i dojrzewania zachodzące w tym okresie życia. Istotnym jest, by każdy posiłek był odpowiednio zbilansowany pod względem wartości energetycznej, jak również odżywczej. Zarówno niedobory składników odżywczych, jak i ich nadmierne spożycie mają negatywne konsekwencje zdrowotne.
Konsekwencjami nieprawidłowych nawyków żywieniowych mogą być w dalszym okresie życia takie schorzenia, jak: otyłość, cukrzyca, nadciśnienie, hipercholesterolemia czy osteoporoza. Właściwe odżywiane dziecka jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania jego mózgu. W trakcie zajęć i nauki układ nerwowy każdego dziecka pracuje intensywnie, by odpowiednio się skoncentrować i przyswoić przedstawiane treści.
Kolejnym aspektem żywienia dzieci jest różnorodność spożywanych posiłków. Należy wybierać produkty z różnych grup żywnościowych. Monotonna dieta prowadzi przede wszystkim do niedoborów pokarmowych, jak również wywołuje niechęć do pokarmów wśród dzieci. Kolorowe posiłki, uzupełniane w różne warzywa, kasze, dobrej jakości mięso lub ryby sprawiają, że dzieci chętnie spożywają posiłki w szkole.
Wspólnie z firmą sporządzającą posiłki dla naszych uczniów, staramy się, by w każdym tygodniu pojawiały się urozmaicone, prawidłowo zbilansowane dania.
Stawiając zdrowie dzieci na pierwszym miejscu, serwujemy posiłki zgodnie z zasadami zdrowego żywienia. W przygotowywanych daniach nie stosujemy konserwantów, ulepszaczy ani innych substancji sztucznych poprawiających smak i wygląd potraw. Wychodząc naprzeciw negatywnym statystykom, dotyczącym nadwagi wśród dzieci, w naszym menu nie używamy tłuszczów trans oraz ograniczamy dodatek soli i cukrów prostych. W trakcie komponowania jadłospisów, sięgamy po produkty sezonowe, by zapewnić naszym uczniom świeże warzywa bądź owoce.
W naszej szkole dzieci spędzają około 10 godzin dziennie, więc konieczne jest przygotowanie 3 posiłków: śniadania, obiadu i podwieczorku. Oferowane przez nas posiłki są zgodne z zaleceniami zawartymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane
w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
Zgodnie z Rozporządzeniem PE i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, na przygotowanym jadłospisie zamieszczamy informację na temat alergenów występujących w serwowanych daniach, by ułatwić rodzicom identyfikację składników uczulających.
Naszym priorytetem jest wysoka jakość serwowanych potraw, dbałość o szczegóły oraz urozmaicenie. W myśl zasady, iż „jemy również oczami” dbamy, by przygotowane posiłki dla dzieci były kolorowe i atrakcyjne sensorycznie.
Aby mieć pewność, iż dieta dzieci jest dobrze zbilansowana przestrzegamy kilku podstawowych zasad:
Zbilansowane żywienie dostarcza energii i składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju fizycznego i umysłowego dzieci oraz sprawnego funkcjonowania organizmu. Długotrwały brak równowagi pomiędzy zapotrzebowaniem organizmu na energię i składniki odżywcze a zawartością tych składników w spożywanej zwyczajowo diecie prowadzi: przy nadmiarze dostarczanej energii – do rozwoju nadwagi i otyłości, a przy długotrwałych niedoborach – do niedożywienia, w skrajnych wypadkach do anoreksji i bulimii. Utrzymujące się przez dłuższy okres nadmierne spożywanie żywności, przekraczające zapotrzebowanie organizmu na energię, przy braku lub małym poziomie aktywności fizycznej, doprowadza do wystąpienia nadwagi, a następnie otyłości, czyli nadmiernego nagromadzenia tkanki tłuszczowej w organizmie.
Otyłość stanowi poważny problem zdrowotny i społeczny współczesnych społeczeństw i dlatego przez WHO została zaliczona do współczesnych światowych epidemii.
Mleko jest pierwszym pożywieniem człowieka i do tej pory nie znaleziono produktu, który w pełni mógłby je zastąpić.
Jedna szklanka mleka dostarcza organizmowi dziecka tyle wapnia ile:
W ramach akcji dostarczamy do szkół świeże mleko pasteryzowane w kartonikach 0,25l naturalne lub smakowe, produkowane przez mleczarnie skupione pod znakiem "Doskonałe Mleko". Znak ten jest widoczny na kartonikach.
Świeże mleko pasteryzowane jest napojem naturalnym, poddawanym obróbce termicznej w niskiej temperaturze, przez co nie traci swych wartości odżywczych istotnych dla zdrowia dzieci w okresie rozwoju.
Dlaczego doskonałe?
Nasza szkoła uczestniczy w unijnym Programie dla szkół, który jest realizowany przy współpracy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa.
Jest to program edukacyjny, dzięki któremu, w atrakcyjny sposób, dzieci uczą się zasad zdrowego odżywiania, regularnie spożywając w szkole dostarczane im owoce i warzywa oraz mleko i produkty mleczne oraz realizując w ramach Programu działania edukacyjne.
W związku z uczestnictwem w Programie, do szkoły dostarczane są owoce i warzywa oraz mleko i produkty mleczne , które następnie są udostępniane dzieciom w klasach I-V.
Do dzieci w ramach Programu w bieżącym semestrze trafią następujące produkty: jabłka, gruszki, śliwki, soki owocowe, marchewki, rzodkiewki, papryka słodka, kalarepa, pomidorki oraz mleko białe, serki twarogowe, jogurty i kefiry naturalne.
Copyright © Niepubliczna Szkoła Podstawowa ALEKSANDER w Siedlcach