JEDZENIE MA ZNACZENIE

Zdrowe jedzenie to nasza pasja, którą chcemy zarazić naszych uczniów. Zdobytą wiedzę i doświadczenie postanowiliśmy przekazywać dzieciom. Pozwoli to każdemu z nich zrozumieć od podstaw filozofię zdrowego żywienia – wartość naturalnych składników, zdrowych nawyków, wspólnych posiłków i edukacji kulinarnej. Wskazujemy nie tylko kierunki myślenia, ale dajemy również konkretne porady czy przepisy kulinarne. Pokazujemy jak łatwe, przyjemne, a co najważniejsze korzystne dla nas wszystkich jest zdrowe odżywianie.

Nadwaga i otyłość przybrały rozmiar globalnej epidemii. Badania dowodzą, że nadmierna masa ciała u dzieci i młodzieży wiąże się z poważnymi następstwami zdrowotnymi, zarówno w dzieciństwie, jak i w życiu dorosłym.

Powstrzymanie epidemii otyłości jest naszym priorytetem. Nawyki żywieniowe kształtujące się i utrwalające w okresie dzieciństwa i młodości trudno zmienić w wieku dorosłym. Codzienne spożywanie zbilansowanych i jednocześnie smacznych posiłków, jedzenie w przyjaznej atmosferze i o regularnych porach kształtuje w dzieciach prawidłowe zwyczaje żywieniowe na całe życie. Dzieci spędzają w szkole ok. 8 godzin w ciągu dnia. Spośród wielu funkcji, jakie pełni nasza szkoła, jedną z najważniejszych jest promocja zachowań prozdrowotnych oraz działania edukacyjne. Żywność oferowana w szkole powinna sprzyjać zdrowiu i dobrze wpływać na nasze podejście do jedzenia na całe życie! Wspólne jedzenie sprzyja integracji, budowaniu umiejętności społecznych, jak również stanowi urozmaicenie i odpoczynek od szkolnych zajęć.

Nasze zajęcia mają wpłynąć na budowanie korzystnych dla zdrowia nawyków żywieniowych oraz świadomości konsumenckiej.

Uczymy JAK DOBRZE JEŚĆ, BY DOBRZE ŻYĆ!

Nauczyciel prowadzący: Bartosz Ożarek, Anna Rutkowska

“WODA NA ZDROWIE”

6 czerwca 2018 roku

Kolejne zajęcia z cyklu Jedzenie ma znaczenie odbyły się pod hasłem WODA NA ZDROWIE. Zajęcia podzielone były na dwie części. Pierwszą – teoretyczną, którą poświęciliśmy na omówienie znaczenia wody dla naszego organizmu. Poznaliśmy takie hasła, jak nawodnienie oraz odwodnienie. Już wiemy, że Woda jest najważniejszym składnikiem naszego ciała i pełni szereg bardzo ważnych funkcji w naszym organizmie. Bardzo ważne jest abyśmy nie zapominali o odpowiednim nawadnianiu, szczególnie w taką pogodę jaką mamy teraz. Dowiedzieliśmy się jakie jest nasze zapotrzebowanie oraz w jaki sposób powinniśmy dostarczać wodę do naszych organizmów.

Drugą część zajęć, praktyczną, poświęciliśmy na przygotowanie dwóch lemoniad: cytrusowo-miętowej oraz arbuzowej.
Z przyjemnością będziemy odtwarzać przepisy na te lemoniady w gorące, wakacyjne dni!

Przygotowali: Anna Rutkowska i Bartosz Ożarek

“SMAKOWITA ZGADYWANKA”

25 kwietnia 2018 roku

Kolejne zajęcia z cyklu Jedzenie ma znaczenie odbyły się pod hasłem Smakowita zgadywanka. Lekcja polegała na odgadywaniu przez Dzieci produktów, które wcześniej zostały przygotowane przez prowadzących. Wybór produktów był prosty. Uczniowie mieli do rozpoznania warzywa i owoce, które stanowią podstawę piramidy zdrowego żywienia, a których to właśnie najczęściej brakuje w jadłospisach naszych pociech. Taka zabawa miała na celu nie tylko rozwinięcie wyobraźni oraz zmysłu smaku, ale również może pomóc niejadkom zaakceptować pewne nowe smaki.

Zmysł smaku jest jednym z podstawowych zmysłów człowieka. Kształcenie umiejętności odróżniania jednych odczuć smakowych od innych, pozytywnie wpływa na rozwój procesów poznawczych Dziecka.

Dzieci miały do rozpoznania: rzodkiewkę, selera naciowego, pomidorki, ogórka, paprykę, marchewkę, awokado, ananasa, mango, borówki, cytrynę, banana, pomarańcze, kiwi, arbuza, grejpfruta oraz jabłko. Nie wszystkie produkty udało nam się odgadnąć, ale poznawanie nowych smaków było nie tylko świetną, ale i rozwijającą zabawą. Z niecierpliwością czekamy na kolejne zajęcia!

Przygotowali: Anna Rutkowska i Bartosz Ożarek

28 marca 2018 roku

Kolejne zajęcia z cyklu „Jedzenie ma znaczenie” odbyły się pod hasłem Wielkanoc, czyli „Kuchnia z jajem”. Zajęcia podzielone były na dwie części. W pierwszej – teoretycznej rozmawialiśmy o tradycyjnych daniach Wielkanocnych. Dzieci opowiadały z jakimi potrawami kojarzą im się Święta oraz jakie mają sposoby na przygotowywanie pisanek. Omówiliśmy również symbolikę i zawartość koszyczka Wielkanocnego, który Święcimy w Wielką Sobotę. Dzieci poznały kilka zasad, jak jeść w Święta, aby nie czuć się zbyt przejedzonym oraz kilka prostych wskazówek jak “uzdrowić” tradycyjne wielkanocne dania, aby jednocześnie nie tracąc pożądanego smaku zyskały trochę lekkości i walorów zdrowotnych.

Drugą część zajęć poświęciliśmy na przygotowanie własnych wersji wielkanocnych mazurków z kremem czekoladowym i bakaliami. Jako spodów do naszych mini-mazurków użyliśmy wafli ryżowych, które smarowaliśmy własnoręcznie przygotowanym kremem czekoladowym na bazie masła orzechowego i prawdziwego kakao. Zwieńczeniem naszych “ciast” były dekoracje z orzechów, suszonych owoców i świeżego granatu. Pomysłom na dekoracje nie było końca. Uśmiech i zaangażowanie dzieci było ogromne. Z niecierpliwością czekamy na kolejne zajęcia!

Przygotowali: Anna Rutkowska i Bartosz Ożarek

21 lutego 2018 roku

Kolejne zajęcia z cyklu „Jedzenie ma znaczenie” przebiegły pod hasłem „Witaminki, witaminki dla chłopczyka i dziewczynki”. Dzieci dowiedziały się, że witaminy są to substancje niezbędne dla zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Uczniowie poznali podstawowy podział witamin oraz sposoby na dostarczenie ich do naszego organizmu. Wszyscy już wiemy, że w większości przypadków witaminy muszą być dostarczane do organizmu z pożywieniem. Znamy najlepsze źródła poszczególnych witamin oraz skutki ich niedoborów.

Po części teoretycznej przyszedł czas na wspólne przygotowanie sałatki. Nasza sałatka to istna bomba witaminowa, która pozytywnie wpływa na odporność naszych organizmów w okresie, kiedy musimy bardzo o nią dbać. Owocowo-warzywna sałatka z orzechami i sosem jogurtowym smakowała wyśmienicie i znikła z talerzy w mgnieniu oka! Z niecierpliwością czekamy na kolejne zajęcia 🙂

Przygotowali: Bartosz Ożarek i Anna Rutkowska

“KULKI MOCY”

31 stycznia 2018 roku

W jedzeniu siła, a zdrowe i wartościowe posiłki pozwalają nam skoncentrować się na wykonywanych zadaniach. Na pierwszych zajęciach po feriach udało nam się świetnie połączyć zajęcia kulinarne i „Krainę zmysłów”. Wykonaliśmy mini bombę energetyczną – „Kulki mocy”.

Do przygotowania zdrowej przekąski wykorzystaliśmy orzechy włoskie, laskowe i pestki słonecznika, rodzynki i żurawinę. Każdy z uczestników zajęć samodzielnie formował kulki i obtaczał w maku, naturalnym kakao lub wiórkach kokosowych. Z uwagi na duże zainteresowanie poniżej zamieszczamy przepis na nasze dzieło.

“NAKARM SWÓJ MÓZG”

6 grudnia 2017 roku

Zajęcia pt. „Nakarm swój mózg” spotkały się z bardzo pozytywnym odbiorem uczniów. Dzieci dowiedziały się, że mózg to niepowtarzalne centrum dowodzenia, które steruje wszelkimi procesami zachodzącymi w organizmie, a prawidłowe żywienie, aktywność fizyczna oraz odpowiednia higiena snu mogą stymulować jego pracę. Uczniowie wiedzą już w jakie produkty warto wzbogacić naszą dietę, aby poprawić pamięć i koncentrację, Zwieńczeniem zajęć było wspólne przygotowywanie czekoladowego musu z awokado, który jest skarbnicą witamin, składników mineralnych i innych substancji pozytywnie oddziałujących na nasz mózg. Z niecierpliwością czekamy na następne zajęcia 😊

Przygotowali: Anna Rutkowska i Bartosz Ożarek

8 listopada 2017 roku

W środę odbyły się drugie zajęcia z cyklu „Jedzenie ma znaczenie”. Tematem lekcji były “Zdrowe zamienniki niezdrowych przekąsek”. Dzieci poznały definicję przekąsek, ich rodzaje oraz nauczyły się rozróżniać wersje niezdrowe od tych zdrowych. Uczniowie już wiedzą, jakie mogą być konsekwencje spożywania niezdrowych przekąsek. Po krótkim wprowadzeniu do tematu dzieci miały okazję wziąć udział w warsztatach praktycznych. Wspólne czytanie etykiet produktów i podział ich na te, które możemy spożywać, jako przekąski oraz te, których zdecydowanie powinniśmy unikać nauczyło dzieci jak być świadomymi konsumentami.
Zwieńczeniem zajęć było wspólne przygotowywanie zdrowych przekąsek w postaci owoców przekładanych masłem orzechowym. Dzieci były zachwycone!
Przygotowali: Anna Rutkowska i Bartosz Ożarek

“WITAMINY”

4 października 2017 roku

Pierwsze zajęcia z cyklu „Jedzenie ma znaczenie” wprowadziły dzieci w świat prawidłowego dbania o zdrowe posiłki. Krzyżówki, rebusy i prezentacje były tylko początkiem naszych zajęć. Segregowaliśmy produkty na dwie grupy produktów: wartościowych i niewskazanych do spożycia. Ogromnym zainteresowaniem cieszyła się możliwość skosztowania przyniesionych smakołyków – zwłaszcza tych zdrowych takich, jak chleb razowy, płatki z suszonymi owocami, sałatki i surówki warzywne okazały się pyszne i zachęciły do zdrowego odżywiania. Po tych zajęciach dzieci już wiedzą jakie witaminy kryją w sobie warzywa i owoce, co to witaminy i które są nam najbardziej potrzebne do dobrego funkcjonowania. Dzieci z niecierpliwością czekają na kolejną porcję zdrowych wiadomości.

Przygotowała: Anna Rutkowska

Copyright © Niepubliczna Szkoła Podstawowa ALEKSANDER w Siedlcach

Niepubliczna Szkoła Podstawowa ALEKSANDER
ul. Brzeska 65, 08-110 Siedlce
TOP