Jadłospis

PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE DZIECI – NASZYM PRIORYTETEM (jadłospis KLIK)
Prawidłowe żywienie dzieci i młodzieży jest czynnikiem warunkującym ich optymalny rozwój, zarówno fizyczny, umysłowy, jak i społeczny.
Szczególny nacisk należy kłaść na żywienie najmłodszych ze względu na bardzo intensywne procesy wzrastania i dojrzewania zachodzące w tym okresie życia. Istotnym jest, by każdy posiłek był odpowiednio zbilansowany pod względem wartości energetycznej, jak również odżywczej. Zarówno niedobory składników odżywczych, jak i ich nadmierne spożycie mają negatywne konsekwencje zdrowotne.
Konsekwencjami nieprawidłowych nawyków żywieniowych mogą być
w dalszym okresie życia takie schorzenia, jak: otyłość, cukrzyca, nadciśnienie, hipercholesterolemia czy osteoporoza.
Właściwe odżywiane dziecka jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania jego mózgu. W trakcie zajęć i nauki układ nerwowy każdego dziecka pracuje intensywnie, by odpowiednio się skoncentrować i przyswoić przedstawiane treści.
Kolejnym aspektem żywienia dzieci jest różnorodność spożywanych posiłków. Należy wybierać produkty z różnych grup żywnościowych. Monotonna dieta prowadzi przede wszystkim do niedoborów pokarmowych, jak również wywołuje niechęć do pokarmów wśród dzieci. Kolorowe posiłki, uzupełniane w różne warzywa, kasze, dobrej jakości mięso lub ryby sprawiają, że dzieci chętnie spożywają posiłki w szkole.
Wspólnie z firmą sporządzającą posiłki dla naszych uczniów, staramy się, by w każdym tygodniu pojawiały się urozmaicone, prawidłowo zbilansowane dania.
Stawiając zdrowie dzieci na pierwszym miejscu, serwujemy posiłki zgodnie
z zasadami zdrowego żywienia. W przygotowywanych daniach nie stosujemy konserwantów, ulepszaczy ani innych substancji sztucznych poprawiających smak i wygląd potraw. Wychodząc naprzeciw negatywnym statystykom, dotyczącym nadwagi wśród dzieci, w naszym menu nie używamy tłuszczów trans oraz ograniczamy dodatek soli i cukrów prostych. W trakcie komponowania jadłospisów, sięgamy po produkty sezonowe, by zapewnić naszym uczniom świeże warzywa bądź owoce.
W naszej szkole dzieci spędzają około 10 godzin dziennie, więc konieczne jest przygotowanie 3 posiłków: śniadania, obiadu i podwieczorku.
Oferowane przez nas posiłki są zgodne z zaleceniami zawartymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży
w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci
Zgodnie z Rozporządzeniem PE i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, na przygotowanym jadłospisie zamieszczamy informację na temat alergenów występujących w serwowanych daniach, by ułatwić rodzicom identyfikację składników uczulających.
Nasze menu może zawierać następujące alergeny:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Łubin i produkty pochodne.
13. Mięczaki i produkty pochodne.
Naszym priorytetem jest wysoka jakość serwowanych potraw, dbałość o szczegóły oraz urozmaicenie. W myśl zasady, iż „jemy również oczami” dbamy, by przygotowane posiłki dla dzieci były kolorowe i atrakcyjne sensorycznie. Proponujemy menu standardowe, ale również diety specjalne: bezmleczną i bezglutenową.
W ramach Programu Zdrowego Żywienia, dodatkowo, poza cateringiem, w naszej szkole dzieci bezpłatnie otrzymują „szklankę mleka”, owoce i warzywa.