“WIELKANOC, CZYLI KUCHNIA Z JAJEM”

28 marca 2018 roku

Kolejne zajęcia z cyklu „Jedzenie ma znaczenie” odbyły się pod hasłem Wielkanoc, czyli „Kuchnia z jajem”. Zajęcia podzielone były na dwie części. W pierwszej – teoretycznej rozmawialiśmy o tradycyjnych daniach Wielkanocnych. Dzieci opowiadały z jakimi potrawami kojarzą im się Święta oraz jakie mają sposoby na przygotowywanie pisanek. Omówiliśmy również symbolikę i zawartość koszyczka Wielkanocnego, który Święcimy w Wielką Sobotę. Dzieci poznały kilka zasad, jak jeść w Święta, aby nie czuć się zbyt przejedzonym oraz kilka prostych wskazówek jak “uzdrowić” tradycyjne wielkanocne dania, aby jednocześnie nie tracąc pożądanego smaku zyskały trochę lekkości i walorów zdrowotnych.

Drugą część zajęć poświęciliśmy na przygotowanie własnych wersji wielkanocnych mazurków z kremem czekoladowym i bakaliami. Jako spodów do naszych mini-mazurków użyliśmy wafli ryżowych, które smarowaliśmy własnoręcznie przygotowanym kremem czekoladowym na bazie masła orzechowego i prawdziwego kakao. Zwieńczeniem naszych “ciast” były dekoracje z orzechów, suszonych owoców i świeżego granatu. Pomysłom na dekoracje nie było końca. Uśmiech i zaangażowanie dzieci było ogromne. Z niecierpliwością czekamy na kolejne zajęcia!

Przygotowali: Anna Rutkowska i Bartosz Ożarek